Профил

За какво да следим при покупката на телефони втора ръка?

Предвид по-скромните финансови възможности на българския потребител, предлагането на телефони втора ръка у нас е огромно. Прави се както в сайтовете за групово пазаруване, така и в магазини и сервизи за мобилни устройства. Всеки може да продаде стария си апарат чрез фирма или самостоятелно, и следователно, всеки може да закупи изгодно употребяван телефон, когато цената на чисто новата версия е прекалено солена за скромните му възможности.

В продажбата на телефони втора ръка няма нищо лошо, неморално и незаконно, стига клиентът да е наясно точно какво купува. Както при използваните автомобили обаче, така и при мобилните апарати продавачът не винаги дава изчерпателна информация за реалното състояние на предлаганата от него стока. Това задължава купувачите да бъдат нащрек и да следят за някои важни параметри при покупката на използван смартфон.

За какво да следим, преди да закупим използван телефон?

Всеки компонент, изграждащ едно толкова полезно електронно устройство, каквото е умният телефон, е от значение за безпроблемната му работа. Телефонът трябва да бъде в добро състояние, за да изпълни основното си предназначение за известен период от време, но ние, като обикновени купувачи, няма как да знаем със сигурност дали това е така. Разглеждайки различните модели телефони втора ръка, е възможно да обърнем внимание на поне най-елементарните неща, сред които:

Състояние на панела и екрана

Първото и най-елементарното, което трябва да се направи при покупка на използван телефон, е да се огледа внимателно корпуса му за дефекти и повреди. Доколкото можем да преглътнем леко надраскания гръб или ударените ръбове на апарата, то екранът трябва да бъде в отлично състояние – без драскотина. Тъй като сензорното стъкло отговаря за тъч-функцията на умните телефони, неговото повреждане може да се окаже фатално за ежедневната работа с устройството.

Огледът на корпуса трябва да бъде внимателен и прецизен. Не купувайте телефони втора ръка само по снимка от случайни продавачи. Можете да се доверите сляпо единствено на утвърдени търговци, чиято политика включва рекламации на закупените стоки и възможност за връщане на същите без аргументация в регламентирания срок. В противен случай рискувате да бъдете измамени.

Кодиране към определена мобилна мрежа

Голяма част от предлаганите у нас телефони втора ръка, са кодирани (заключени) от мобилния оператор, от който са закупени. Това е масова практика при телекомите, не само у нас, но навсякъде по света, за която е добре да бъдете информирани. В противен случай ще ви се наложи да платите за разкодиране на устройството – услуга, която се предлага във всеки реномиран сервиз за мобилни телефони. Освен ако не планирате да използвате телефона със SIM карта на същия оператор, не купувайте кодирани телефони, или поне поискайте намаление на цената.

Състояние на батерия и порт за зареждане

Много малко хора се интересуват от състоянието на батерията, при преглед на различните телефони втора ръка, предлагани в електронните или физическите магазини, още по-малко пък, когато купуват апарат от физическо лице. Батериите на смартфоните не са от най-издържливите, предвид огромния набор от функции, които предлагат, но ако батерията е тотално амортизирана, или портът за зареждане е повреден, няма да можете да използвате новия си (стар) телефон, освен ако не го ремонтирате.

Аксесоари

Някои телефони втора ръка се предлагат заедно с кутията, в която са били фабрично опаковани, както и с пълния набор аксесоари, предоставен от производител/търговец – зарядно устройство, адаптер с USB кабел, слушалки, а понякога и с предпазни калъфи. Това е изгодна сделка, защото в противен случай ще се наложи да ги закупите допълнително, особено ако купувате специфичен телефон катоiPhone, с който стандартните аксесоари са несъвместими.

 

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
Блогът на trav

Категории · Архив

рекламирай тук